Bireysel emeklilik zorunlu mu oluyor

 Bireysel emeklilik zorunlu mu oluyor

Fox Tv Ana Haber de konu hakkında görüşlerini açıklayan İSAD Yönetim Kurulu Başkanı Turusan Bağcı, şunları söyledi;

Fox Tv de haberi izlemek için tıklayınız

Cari açığın ilacı olan tasarrufların artırılmasında büyük paya sahip olması planlanan bireysel emeklilikte yeni bir uygulama başlayacak. Pilot uygulama kapsamına alınacak şirketlerde, işe yeni başlayan her çalışanın sisteme üye olması istenecek.

Geçtiğimiz yıl yüzde 25’lik devlet katkısı uygulamasıyla hızlı büyüyen bireysel emeklilik sisteminin (BES) yaygınlaşması için ‘zorunlu katılım’ planlanıyor. Bunun için emeklilik şirketleri ve Hazine, bir pilot uygulama konusunda çalışmalar yapıyor. Hazırlanan taslağa göre, işe yeni başlayan herkesin bireysel emeklilik sistemine katılması zorunlu olacak. Ancak, poliçeyi devam ettirip ettirmemek gönüllü olacak.

Bu pilot uygulama için gönüllü olacak şirketlerle, emeklilik şirketleri arasında bir anlaşma yapılacak. Yani bir şirket, işe yeni başlayan çalışanını sosyal güvenlik sistemine aldıktan sonra, anlaştığı emeklilik şirketinden zorunlu olarak BES sözleşmesi yapmasını isteyecek. Bu kişi daha sonra sistemde kalmak isterse ödemelerine devam edebilir. Sistemde kalmak istemezse poliçesini iptal edebilir.

‘Otomatik katılım’ denecek

Buradaki amaç, herkesi BES’le tanıştırmak. Türkiye’deki tasarruf oranlarının artırılmasına katkı sağlamak. Ayrıca, ‘zorunlu’ uygulamaya çalışanların bakış açısının öğrenilmesinin yanı sıra ‘sistemden çıkış’ nedenlerinin de yanıtı aranacak. ‘Otomatik katılım’ adı verilen uygulama henüz taslak aşamasında. Ancak öğrenilen bilgilere göre, pilot uygulamaya bu yıl içinde geçilmesi planlanıyor.

Bilindiği gibi Türkiye’de tasarruf oranı GSMH’nın yüzde 12’sine gerilemiş durumda. Tasarruf oranlarındaki düşüş cari açığın da en büyük nedenleri arasında. Sürdürülebilir ekonomik büyüme için Türkiye’deki tasarruf oranının yüzde 20’lere yükselmesi gerekiyor. Cari açığın ilacı olan tasarruf oranlarının artırılmasında da BES’e büyük pay düşüyor. Bunun için hükümet, geçtiğimiz yıl 1 Ocak itibariyle devlet katkısı uygulamasını başlattı.

Sisteme 100 TL ödeyen herkese 25 TL’de devlet veriyor. Sektördeki fon tutarının bu yılsonunda 34 milyar TL’ye, üye sayısının ise 5.2 milyon olması bekleniyor.

Zorunlu tutulması ile Acenteler sistemi çok büyütür

İSA DYK Başkanı Turusan Bağcı “Gönüllülük esasına dayalı bireysel emekliliğin kısmen de olsa zorunlu tutulması hızlı büyüme getirir. Bu sayede sadece sistem büyümekle kalmayacak, aynı zamanda finansal piyasalar derinleşecek, toplam birikimler artacak, hükümet daha uzun süreli ekonomi hamlelerinde bulunabilecek. ” Avrupa da bir çok ülkede zorunlu olan sistem ülkemizde de hem tasarrufu arttıracak hem de kişilerin faydasına yüksek tutarda emeklilik imkanı sağlayacaktır. Bu konuda Sigorta Acenteleri sistemin hızla yaygınlaşması için bu güne kadar olduğu gibi hizmet vermeye devam edecektir.