Akıllılar kuşku içinde, aptallar emin olursa
Akıllılar Kuşku İçinde, Aptallar Emin Olursa Turusan Bağcı 01.11.2012
Okuduğum bir yazıda Dunning-Kruger etkisinden bahsediyor ve özetle şöyle diyordu:
“Cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır.”
“İşinde çok iyi olduğuna yürekten inanan ‘yetersiz’ kişi, çok uzun konuşmalar ile kendini ve yaptıklarını övmekten, başkalarını kötüleyerek her işte öne çıkmaktan ve aslında yapamayacağı işlere talip olmaktan hiçbir rahatsızlık duymaz! Aksine, her şeyin hakkı olduğunu düşünür! Ancak bu ‘cahillik ve haddini bilmeme’ karışımı mesleki açıdan müthiş bir itici güç oluşturur. ‘Eksiler’ kariyer açısından ‘artıya’ dönüşür. Sonuçta, ‘kifayetsiz muhterisler‘ her zaman ve her yerde benimsenir ve desteklenirler, daha hızlı yükselirler…
(Kifayetsiz muhterisler: Yetenek ve yaratılıcılıktan nasibini almamış, dolayısıyla kuru kuruya hırsla, yoluna çıkanları çiğneye çiğneye basamakları çıkmaya çalışan, bir yerlerde tökezleyip yeri öpmeye mahkum acınılası kişi)
Alçakgönüllü davranmak
Bu arada, gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar çalışma hayatında ‘fazla alçakgönüllü’ davranarak öne çıkmaz, görevlere kendilerinden talip olmaz, beklerken suçlanırlar ve kıymetlerinin bilinmesini beklerler… Tabii beklerken kırılır, gönülleri yorulur, kendilerini daha da geriye çekerler… Muhtemelen kişiler tarafından da ‘ihtiras eksikliği’ ile de suçlanırlar…
Aptallar aptal olduklarının farkına varmayacak kadar aptal, cahiller cahil olduklarının farkına varmayacak kadar cahil oldukları için kendilerini akıllı ve bilgili sanırlar. Bu onları cesaret ve kendine güvenle doldurur.
Bilgili olanlar ise tereddüt ederler, kuşku içerisinde kalır, yeteneklerinin farkında olmazlar, başkalarının da kendileri kadar bildiğini sanırlar.
Cornell Üniversitesi’nde çalışan Justin Kruger ve David Dunning, bulgularını 1999’da açıkladı. Ama kifayetsiz muhterislerin avantajları onlardan çok önceden fark edilmişti. Charles Darwin 1871’de, “Cehaletin insanın kendine olan güvene yaptığı katkı, çoğu zaman, bilginin yaptığı katkıdan büyüktür,” diye yazdı.
İngiliz matematikçi ve Filozof Bertrand Russel ise 1930’da yazdığı Aptallığın Zaferi adlı denemesinde “Sorunun temel nedeni; modern dünyada akıllılar hep kuşku içinde iken, aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır,” tespitinde bulundu.
“Gerçek tevazu, yeteneklerinin farkında olmamak değil, bu yetenekleri doğru biçimde kullanmak ve ölçmektir.” Ünlü filozof Eflatun’un dediği gibi; “Akılı ve bilgili kişiler, akılsızlar ve bilgisizler kadar cesur olmadıkça, o aptallar tarafından yönetilmeye mahkumdurlar”
Mesleğimizin geleceği için ‘Akıllı Cesurlara’ ve onları ‘Cesaretlendirecek Kişilere’ ihtiyacımız var.
Saygılarımla
Turusan Bağcı
İSAD YK Başkanı